Nejčastější mýty o mobilních telefonech

Asi žádný vynález není v současné době tak často používaný jako mobilní telefon. Má jen prakticky každý z nás a používáme jej většinou několikrát denně, buď abychom si zavolali či napsali příbuzným či přátelům nebo abychom se podívali na internet. Není tedy divu, že se k tak užitečnému zařízení váže mnoho nejrůznějších mýtů.

 

Jedním z těch nejčastějších je, že bychom neměli nechávat telefon v nabíječce poté, co se plně nabije, neboť se tím ničí jak nabíječka sama, tak i baterie. Zde najdeme zrnko pravdy – platilo to (a stále platí) u starých modelů. Ty novější však již tento problém nemají – nabíječka se sama vypne poté, co se přístroj plně nabije. Není to tedy něco, s čím bychom si měli dělat starosti.

 

mobilní telefon se sluchátky

 

Dalším často opakovaným „faktem“ je to, že mobilní telefony vydávají elektromagnetické záření, které může být pro člověka škodlivé. Narušuje jeho spánek a může způsobit zdravotní problémy. To samozřejmě není pravda. Co však může narušit náš spánkový rytmus je, pokud před spaním koukáme na displej či monitor. Proto se nedoporučuje mobil poté, co si lehneme do postele, používat. Mnohem lepší je vzít si například knížku.

 

S elektromagnetickým polem souvisí i poměrně nová pověra, která se týká sítě 5G. Tvrdí se, že právě tato bude mít na lidský organismus velmi škodlivé účinky. To však není pravda. Koneckonců, tato síť bude mít stejnou frekvenci jako analogové televizní vysílání – to je také důvod, proč toto skončilo. V tomto případě se tedy není potřeba ničeho obávat.

 

příklady mobilních telefonů

 

Na čem však zrnko pravdy je fakt, že náš mobilní telefon může být poměrně snadno sledován a odposloucháván specializovanými vládními složkami. Koneckonců příklady s odposlechy nejvyšších politických představitelů to jen dokazují. Pokud máme přístroj zapnutý, není problém najít jeho přibližnou lokaci.

 

Zde je však potřeba si uvědomit, že na planetě je devět miliard lidí. A prakticky každý z nás má mobil. Rozhodně tedy není v silách vlády sledovat naprosto všechny – navíc by to bylo zbytečné. Proto i zde můžeme být v klidu. Jak je vidět, tyto mýty v sobě sice mají zrnko pravdy, avšak situace rozhodně není tak zlá, jak se může zdát. A to je dobré si zapamatovat.